Trouwen op huwelijkse voorwaarden wordt de nieuwe standaard

12-06-2017

Trouwen vóór of juist na de feestdagen heeft dit jaar wel een heel bijzonder gevolg. Vanaf 1 januari 2018 wordt er niet meer standaard in gemeenschap van goederen gehuwd, maar is elk huwelijk een echtverbintenis op huwelijkse voorwaarden.

Liever in gemeenschap van goederen?

Wie toch wil trouwen in algehele gemeenschap van goederen kan dat volgend jaar nog steeds doen, maar moet daarvoor eerst naar de notaris. Precies de omgekeerde situatie van dit moment dus. De beperkte gemeenschap van goederen wordt de standaardsituatie in het nieuwe systeem.

Hoe het precies zit

Het vermogen dat beide echtgenoten tijdens het huwelijk verwerven, wordt gemeenschappelijk eigendom. Dit geldt echter niet voor bezittingen, schulden, schenkingen en erfenissen verkregen voorafgaand aan het huwelijk. Die blijven persoonlijk bezit. Overigens is dat laatste vaak al testamentair geregeld.

Meer informatie

Met de nieuwe regeling worden partijen gedwongen beter na te denken over hoe zij alles juridisch willen organiseren. Heeft u hierover extra advies nodig? Neem dan contact met ons op via +31 71 3315200 (Roelofarendsveen) of +31 70 3209355 (Voorburg).